Deco

Un loc de basm langa Sibiu: Castelul de Lut Valea Zanelor


Taramuri magice se gasesc nu doar in cartile de povesti, ci si in realitate. Unul dintre ele se afla in comuna Porumbacu de Sus, judetul Sibiu, si se numeste Castelul de Lut Valea Zanelor. Privind aceasta constructie minunata, desprinsa parca din Alba ca Zapada si cei sapte pitici, ai impresia ca timpul a stat pe loc si ca agitatia si tumultul orasului sunt intr-un viitor mult prea indepartat.

Castelul de Lut Valea Zanelor

Proiectul de arhitectura ii apartine arhitectei Ileana Mavrodin, care a conceput o constructie cu totul speciala, cu pereti valuriti si acoperis neregulat, asemenea crestelor muntilor ce se ivesc in zare.

Pensiunea Castelul de Lut Valea Zanelor nu se remarca insa doar prin arhitectura, ci si prin materialele naturale din care a fost construita: piatra, lemn si un amestec de paie, nisip, balast si lut. De la Razvan Vasile, proprietarul pensiunii, am mai aflat ca structura este din lemn, peretii au o grosime de 60 cm la exterior si 45 cm la interior, acoperisul este invelit cu sindrila din lemn, iar tencuiala exterioara este pe baza de var hidraulic, care lasa peretii sa respire, dar nu ii permite apei sa se infiltreze.

Pensiunea are o capacitate de 30 de locuri, fiind prevazute patru apartamente si sase camere duble. Daca deja va faceti planuri de un concediu la Castelul de Lut Valea Zanelor, va spun ca trebuie sa mai asteptati putin, caci pensiunea nu este pregatita inca sa primeasca oaspeti. Puteti veni insa sa o admirati si sa beti un suc natural pe terasa, deschisa deja publicului.

In prezent, se lucreaza si la construirea unui restaurant cu acoperis verde (gasiti aici un articol despre astfel de acoperisuri), ce va fi ridicat din piatra si mortar de var hidraulic, pe care Razvan spera sa il inaugureze in doua-trei luni.

“Atat lucrarile cu pensiunea, cat si cele cu restaurantul se deruleaza greu, pentru ca se munceste handmade si lucrarile depind de multi oameni. Sunt doua constructii care necesita mult mai mult timp decat cele obisnuite, dar merita”, ne-a mai spus Razvan.

Nu imi ramane decat sa ii urez succes si sa il felicit pentru ineditul si spectaculosul proiect, care a ajuns si in presa straina.

Castelul de Lut Valea Zanelor 1 Castelul de Lut Valea Zanelor 2

Castelul de Lut Valea Zanelor 4

Castelul de Lut Valea Zanelor 6

Castelul de Lut Valea Zanelor 3

Foto: Castelul de Lut Valea Zanelor

Deco
Cum arată apartamentul cu șemineu al unui notar, amenajat cu 90.000euro
Deco
Cazi din lemn pentru bai moderne
Deco
Copac “rasarit” din pardoseala
There are currently no comments.