Deco

Casa ecologica pe care un profesor pensionar a construit-o cu doar 800 de lei


Michael Buck, fost profesor de desen, a venit cu o solutie pentru piata imobiliara deficitara din Anglia: a construit o casa ecologica din chirpici cu doar 150 de lire, echivalentul a circa 800 de lei. Problemele cu care se confrunta englezii sunt lipsa acuta de case noi si imposibilitatea multor persoane de a obtine un credit ipotecar.

casa ecologica

Doua principii au stat la baza constructiei: folosirea exclusiva a unor materiale reciclate si excluderea uneltelor electrice in procesul lucrarilor. Initial, casa a fost desenata pe un plic, iar timp de doi ani Michael Buck si-a alocat timp pentru strangerea materialelor necesare.

Casa, cu o suprafata de 91 mp, are fundatia din piatra, peretii din chirpici (un amestec de lut si paie) si acoperisul din paie, izolat cu lana de oaie. Pardoseala este placata cu scanduri provenite de la o barca veche, iar pentru ferestre a fost folosita sticla de la un camion casat.

Locuinta are o singura camera: de-o parte este dispusa zona de gatit, de cealalta parte, o zona de sedere si soba. Deasupra acesteia, pe o platforma a fost prevazut spatiul pentru dormit, care consta intr-o saltea dubla.

Partea mai putin placuta este ca aceasta casa ecologica nu este racordata la utilitati. Apa provine de la un parau, caldura este asigurata de o soba pe lemne, la care se pregateste si mancarea, iar WC-ul a fost prevazut in curte. O fantana din apropiere serveste pe post de frigider.

Englezul nu a dat bani nici pe teren, casa fiind ridicata in gradina proprie, si nici pe autorizatie de constructie, deoarece a fost declarata chiosc de vara.

Constructia a durat opt luni si a fost realizata in mare parte de Michael Buck. Doar la anumite etape acesta a apelat la ajutorul unor voluntari. In prezent, in aceasta casa ecologica locuieste o femeie care lucreaza la o ferma de lapte din apropiere si care plateste chiria in lapte.

casa-ecologica-din-chirpici

casa-ecologica-la-exterior

casa-ecologica-din-chirpici-zona-de-zi casa-ecologica-la-interior

casa-ecologica-bucatarie

casa-ecologica-usa

casa-ecologica-michael-buck casa-ecologica-parau

Foto: www.telegraph.co.uk

Deco
Sneak peak: proiectul Rock & Roll sau cum va arata casa unei cunoscute soliste de la noi
Deco
Cum valorifici prezența unui stâlp de rezistență?
Deco
Milieul, adus in prezent: mobilier si decoratiuni din dantela crosetata
There are currently no comments.