Un apartament cu trei camere poate părea suficient pentru o familie cu trei copii, dar ce faci dacă bucătăria este mică și îngustă și nu-ți permite amplasarea unei mese? Soluții există. Este nevoie doar de puțină imaginație.
Un cuplu de români stabiliți în America, cu trei copii, și-a cumpărat un apartament cu trei camere în România, pentru vacanțele pe care le petrece în țară. Cei doi soți s-au orientat spre un apartament situat într-un bloc nou, din zona Băneasa. Cu o suprafață de 78 metri pătrați și o curte de 30 metri pătrați, acesta a fost cumpărat la alb în 2022. De amenajare s-a ocupat echipa Next Interior, în frunte cu designerul Daniela Truță.
Bucătăria, în centrul atenției
Amenajarea a avut două puncte de pornire: crearea unei bucătării încăpătoare pentru cei cinci membri ai familiei și obținerea unei atmosfere relaxante, în tonuri pastelate. Dar să le luăm pe rând.
„Punctul central al amenajării îl reprezintă bucătăria, un spațiu generos în jurul căruia se adună întreaga familie. Aici am propus o masă pentru patru persoane, dar și două locuri de ședere la insulă”, ne-a spus Daniela.
Insula, o piesă de mobilier multifuncțională
Insula nu servește doar ca loc de luat masa sau spațiu de lucru suplimentar pe blat, ci are și depozitare în spatele ușilor riflate. Aceste spații de depozitare compensează într-o oarecare măsură lipsa dulapurilor suspendate din bucătărie, soluție aleasă pentru a nu aglomera vizual spațiul. Sigur, soluția este mai greu de adoptat în cazul unui apartament utilizat zilnic, dar pentru un apartament de vacanță este foarte potrivită. Pereții rămași liberi nu sunt lăsați la voia întâmplării, ci sunt puși în valoare de plăci terazzo, un finisaj în mare vogă.
Open-space armonios
Facem un mic pas mai în față și din bucătărie ajungem în living, cele două spații formând un open-space generos. Pentru ca aceste zone să se simte bine una în compania celeilalte 🙂 , designerul a creat o armonia între ele cu ajutorul finisajelor. Practic, observăm folosirea aceluiași tip de parchet atât în living, cât și în bucătărie. Iar dacă ridicăm puțin privirea, vedem cum verdele pastel al peretelui cu canapeaua face high five cu cel al mobilei de bucătărie.
Living extins spre grădină
Nu părăsim zona fără a remarca “extensia” livingului către exterior, mai exact micuța curte ce integrează două zone de relaxare. Vorbim de un spațiu cosy, ce beneficiază de intimitate datorită vegetației abundente.
Baie mică, chiuvetă pe măsură
Ajungem în baia de serviciu, a cărui vedetă este același verde-mentă din bucătărie și living.
Utilarea încăperii a creat însă ceva probleme din cauza dimensiunilor ei mici. Astfel, pentru a face spațiul utilizabil, a trebuit integrată o chiuvetă foarte mică, care se potrivește însă perfect în context.
Inspirație Memphis
Întreaga amenajare este inspirată din estetica grupului Memphis, prin introducerea unor forme geometrice pregnante pentru mobilier, integrate foarte bine cu paleta cromatică pastel. Remarcăm și diverse elemente rotunjite, dar și arcada, ce a devenit lait-motivul amenajării (o vedem în mai multe piese de mobilier și la corpurile de iluminat).
Provocări? O, da!
Sunt puține, spre foarte puține cazurile în care un proiect de amenajare este finalizat fără a trece prin furcile caudine. În cazul de față, au fost trei provocări, pornind de la montarea finisajelor până la probleme de construcție și program de lucru. Să le luăm pe rând.
- Plăcile terazzo sunt grele (au doi centimetri grosime) și nu puteau fi susținute de pereții din gips-carton. Soluția? Înlocuirea gips-cartonului cu plăci de fibrociment, mult mai rezistente, și înmulțirea profilelor metalice din spatele lor.
- Lucrările executate la momentul construcției au fost slabe calitativ. Prin urmare instalațiile electrică și sanitară au fost înlocuite complet.
- Respectarea programului de liniște impus de asociația de proprietari a blocului a impus un program de lucru restrâns (nu s-a putut lucra în weekend și în zilele săptămânii între orele 13-16), ceea ce a prelungit timpul de execuție.
Timp și buget
Întregul proiect a durat aproximativ șapte luni. Partea de proiectare a început în noiembrie 2022 și a fost finalizată în ianuarie 2023. În februarie a demarat șantierul, care a durat două luni (februarie-martie), iar ulterior a început realizarea mobilierului pe comandă (aprilie-mai). La finalul lunii mai apartamentul a fost predat la cheie.
Bugetul s-a învârtit în jurul sumei de 70.000 euro, incluzând lucrări de șantier, finisaje, obiecte sanitare, piese de mobilier, corpuri de iluminat, mobilier la comandă, accesorii și decorațiuni.
Magazine
Dacă te întrebi de unde au fost cumpărate mare parte a elementelor ce compun acest proiect, îți spunem așa:
- finisaje și obiecte sanitare – Renodec
- plăci terrazzo – Osmyum
- canapea – Somproduct
- scaune de masă – Norda Shop
- scaune de insulă – Paris 14A
- fotoliu – Ioooi
- măsuțe de cafea – The Home
- covor – Nesting
- corpuri de iluminat – The Home, Luminna
Piesele nemenționate sunt lucrate pe comandă.Foto: prin Next Interior
Comments